درباره قرارگاه شهید باقری بسیج دانشجویی
در راستای تحولات در سازمان بسیج دانشجویی و حرکت آن به سمت دانشجویی تر و مأموریت گراتر شدن، جمعی از مسئولین و فعالین سال های اخیر بسیج دانشجویی دانشگاه ها، مجموعه فعالیت هایی را جهت تحول در بسیج دانشجویی کلید زدند، که شکل دادن قرارگاه شهید باقری، با هدف پشتیبانی فکری-محتوایی از بسیج های دانشجویی یکی از آنهاست.
در واقع، انجام صحیح و مناسب نقش پشتیبانی از بسیج های دانشجویی، به طوری که به شکل صحیح ستادی و با پرهیز از بعضی آسیب های معمول، تأمین کننده نیازهای واقعی و موجب پیشروی بسیج های دانشجویی باشد، یکی از دغدغه های این افراد در دوران مسئولیت شان در بسیج دانشجویی بود که در این مقطع خود عهده دار طراحی و اجرای این نوع نقش ستادی شدند. پس از نوشتن طرح اولیه، و انجام مشورت ها، و جرح و تعدیل ها، بخش های زیر برای قرارگاه شهید باقری در نظر گرفته شد و تیم تشکیل شده از مسئولین سال های اخیر بسیج دانشجویی، اجرای آن را شروع کردند:
۱- مجمع هفتگی (پاتوق بسیج)
مجمع هفتگی قرارگاه، که هر هفته پنجشنبه در سازمان برگزار می شود، محلی است برای آشنایی و ارتباط و هم افزایی تشکیلاتی اعضای قرارگاه با یکدیگر، و همچنین استفاده از برنامه و محصولاتی که توسط قرارگاه و با مشارکت اعضای آن تهیه شده است.
در هر جلسهی مجمع، پس از بخش های ثابت مقدماتی مانند گزارش کوتاه شورا تبیین از مسائل روز و کارهای پیگیری شده، و… میهمان مجمع که از شخصیت های صاحب نظر فرهنگی-سیاسی یا مسئولین عالی رتبه نظام است، در قالب محورهایی که قبل از جلسه -با مشارکت اعضای قرارگاه- طراحی و اعلام شده، به پاسخگویی راجع به مسائل و سوالات اصلی مطرح در آن حوزه برای مسئولین بسیج دانشجویی می پردازد.
موضوعات جلسه یا تشکیلاتی اند (مثلاً راهبرد برخورد با انواع مخاطب در دانشگاه و راههای اثرگذاری)، یا فرهنگی-سیاسی (مثلاً نقدهای وارد بر یکی از قوا یا یکی از جریانهای سیاسی کشور -با حضور مسئول آن- / یا: نحوه برخورد صحیح با اختلافات بین مومنین در فضای سیاسی). و در جلسه، محورهای بحث یک به یک اعلام می شوند و میهمان مجمع، نکات و پاسخ های خود در آن محور را بیان می کند.
در جلسات مجمع هفتگی فقط اعضای قرارگاه شهید باقری امکان حضور دارند، و میهمانان متناسب با این جمع خصوصی به بیان نظرات خود می پردازند. اعضای قرارگاه شهید باقری، مسئولین بسیج دانشگاه های تهران هستند که به بعضی دانشگاه ها برحسب جمعیت شان، سهمیه معدود اضافی نیز اختصاص یافته است. علاوه بر مسئولین فعلی، جمعی از مسئولین سابق و موثر بسیج دانشگاه های تهران نیز به عنوان عضو قرارگاه، از مدعوین مجمع هفتگی هستند.
علاوه بر برگزاری برنامه های فوق، در کنار مجمع هفتگی، برنامه ای با عنوان «پنجشنبه بازار» برگزار می شود که در ادامه توضیح آن خواهد آمد. همچنین بعد از جلسه نیز امکان تشکیل جلسات و گعده های غیررسمی بین اعضای قرارگاه و استفاده از این ظرفیت مجتمع مسئولین فعلی و سابق بسیج دانشجویی وجود دارد.
۲- بسته های تشکیلاتی
بسته های تشکیلاتی، انباشت تجربیات بسیج دانشجویی و کمک به تقویت برنامه های این تشکل کلیدی در دانشگاه از طریق رساندن ایده ها، تجربیات موفق دیگر دانشگاه ها، و اطلاعات قابل استفاده برای برگزاری بهتر فعالیت های بسیج دانشجویی را دنبال می کند.
بسته های تشکیلاتی،
- یا به شکل لیست های کاربردی هستند (مثلاً لیست و مشخصات اساتید قابل استفاده در یک حوزه، یا: لیست و مشخصات محل های مناسب برای برنامه های اردویی در تهران)،
- یا مجموعه ایده ها و نکات برای برگزاری برنامه ها و فعالیت های معمول بسیج هستند (مثلاً مجموعه ایده برای برنامه های ماه محرم بسیج در دانشگاه، یا: مجموعه تجربیات راجع به برگزاری اردوهای راهیان نور)،
- یا ایده های موردی و نو با توجه به مسائل روز و ظرفیت های پیش آمده (مثلاً فعالیت های قابل انجام در دانشگاه در موضوع اصلاح قانون انتخابات، یا: معرفی یک مستند ویژه تولید شده و پیشنهاد نحوه استفاده از آن در دانشگاه).
این بسته های تشکیلاتی معمولاً با توجه به تجربیات گذشته و فعالیت ها و ایده های موفقی که بعضی بسیج ها به سراغ آن رفته اند، تهیه می شوند؛ و پس از انتشار نسخه اولیه بسته، با مشارکت اعضای قرارگاه و در اختیار قرار دادن ایده ها و تجربیات تکمیلی توسط آنها، تکمیل می گردند، تا انشاءالله مجموعه ای مناسب و قابل استفاده برای فعالین آینده ی بسیج دانشجویی آماده شود.
بسته های تشکیلاتی -به همراه بعضی تولیدات دیگر قرارگاه که در ادامه ذکر خواهد شد-، اولاً در مجمع هفتگی قرارگاه توزیع می شوند، ثانیاً به دفاتر بسیج دانشجویی های بزرگ کشور ارسال می شوند، ثالثاً -در صورت نداشتن محتوای محرمانه و داخلی بسیج- در سایت قرارگاه قرار داده می شوند تا عموم فعالین حزب اللهی امکان استفاده از آن را پیدا کنند.
۳- آگاهی نامه
ارائهی یک مجموعهی خلاصه و جامع از چند مسئله مهم و بحث برانگیز هفته، کمک به شنیده شدن حرف های مختلف داخل جبهه انقلاب و در نتیجه تقویت همگرایی اعضا، و مطلع شدن و استفاده کردن از کارها و فعالیت های هم جبهه ای ها، اهدافی هستند که در آگاهی نامه ی قرارگاه دنبال می شود.
آگاهی نامه ی هر هفته، شامل چند بخش کلی است:
الف- معرفی مراکز جبهه انقلاب؛ در هر شماره یکی از مراکز فرهنگی انقلابی در چند سرفصل اهداف و رویکردها، پروژه های جاری، چهره های اصلی، نیازها، ظرفیت های قابل استفاده برای تشکل های دانشجویی، و راه های ارتباطی معرفی می شود.
ب- اخبار فعالیت ها و محصولات فعالین جبهه انقلاب؛ در هر شماره، چند خبر آن هفته درباره فعالیت های جدید یا محصولات تازه تولیدشده توسط فعالین جبهه انقلاب به طور خلاصه گزارش می شود.
ج- مسائل هفته؛ در این بخش، صفر تا صد مسائل بحث برانگیز فرهنگی-سیاسی هفته (پس از بررسی تفصیلی و مطالعه اخبار و اطلاعات رسانه های مختلف راجع به آن موضوع) در قالبی نو، فشرده و مستند ارائه می گردد، تا امکان مرور کلی مسائل، و ملاحظه همه مواضع اتخاذ شده در یک موضوع برای اعضای قرارگاه فراهم گردد.
علاوه بر بخش های فوق، بعضی شماره های آگاهی نامه شامل پرونده ویژه هایی است که به طور خلاصه به بیان و بررسی یک موضوع تاریخی می پردازد.
۴- جزوات مطالعاتی
وجود مجموعه ی مطالعاتی جمع و جور و جذاب و متنوع که در حوزه های مختلف، نگاه ها و نگرش های لازم برای یک دانشجوی بسیجی را شکل دهد، و گفتمان انقلابی مشترکی را بین فعالان بسیج ایجاد کند، از نیازهای بر زمین مانده ی بسیج دانشجویی است که جزوات مطالعاتی قرارگاه آن را هدف گرفته اند.
این جزوات که غالباً گفتارهایی راهگشا از امام و آقا، یا گفتارهایی ویژه از اساتید جبهه انقلاب هستند (که با ویرایش خاص و جذاب آماده شده اند)، با انتشار هفتگی به دنبال این هستند که انشاءالله از طرفی به عنوان یک منبع مختصر و مفید -با مشارکت اعضای قرارگاه- در برنامه مطالعه هفتگی دانشجویان بسیجی دانشگاه ها قرار بگیرند، و از طرف دیگر یک مجموعه ی محتوایی قابل توصیه به فعالین فعلی و آینده بسیج دانشجویی، و نیز قابل استفاده در برنامه هایی مثل راهیان نور، اردوهای تشکیلاتی و… را شکل دهند.
سعی شده است که این جزوات مطالعاتی، نه تنها عامل فاصله گیری مخاطب از عمل مجاهدانه و سوق دادن وی به فضای صرفاً تئوریک نباشند، بلکه موجب دغدغه سازی برای مخاطب و به نوعی فراهم کننده پشتوانه برای عمل انقلابی وی باشند.
برای تهیه این جزوات، آرشیو نسبتاً کاملی از مجموعه جزوات منتشر شده توسط تشکل های مختلف دانشجویی در دهه ی اخیر جمع آوری، و پس از بررسی ها، بعضی از آن ها مورد ویرایش و استفاده قرار گرفت، و بعضی جزوات نیز از ابتدا تهیه گردید.
۵- تولیدات پشتیبان
منظور از تولیدات پشتیبان، تولیدات فرهنگی-هنری غیرمتنی مانند تئاتر خیابانی، مستند، نمایشگاه عکس و متن، برنامه های هنری غیرنمایشی و… هستند که می توانند به مناسبت های مختلف، مورد استفاده ی بسیج های دانشجویی قرار گیرند.
تولیدات پشتیبان ممکن است محصولات تولید شده ی موجود توسط مراکز فرهنگی کشور باشند، که قرارگاه شهید باقری شناسایی، بومی سازی (با توجه به فضای دانشجویی)، رایزنی برای تهیه و در اختیار دانشگاه ها قرار دادن این تولیدات را پیگیری می کند؛ یا ممکن است تولیداتی باشند که با توجه به نیاز اعلام شده توسط اعضای قرارگاه یا نیاز شناسایی شده توسط ستاد قرارگاه، توسط قرارگاه به یکی از مراکز فرهنگی کشور سفارش داده می شوند، یا در صورت عدم امکان سفارش، توسط خود قرارگاه تولید می شوند.
۶- پنجشنبه بازار
پنجشنبه بازار یک مجموعه نمایشگاهی نامنظم و مردمی است که در قالب میزهایی در کنار مجمع هفتگی پنجشنبه ها توسط اعضای قرارگاه یا ستاد قرارگاه یا مجموعه های فرهنگی دیگر برپا می شود.
در پنجشنبه بازار قرارگاه، به جز توضیح و توزیع آگاهی نامه، جزوه مطالعاتی، و بسته های تشکیلاتی قرارگاه، و نیز ارائه ی محصولات خاص قابل استفاده ی تولید شده توسط مراکز فرهنگی (یا کارهای جالب و مفید انجام گرفته توسط آنها)، و معرفی کتاب هفته (مناسب برای مطالعه و توزیع در دانشگاه ها)، اعضای قرارگاه به ارائه ی محصولات و فعالیت های خود (بسیج دانشجویی دانشگاه شان) می پردازند، تا ضمن توزیع گسترده تر محصولات تولیدی شان (اعم از نشریه، بیانیه، محصول چندرسانه ای، مجموعه نمایشگاهی، طرح فعالیتی، و…)، ایده ها و تجربیات موفق شان را به دیگر اعضای قرارگاه نیز منتقل کنند، و فضای همیاری و هم افزایی تشکلی شکل بگیرد.
پخش فیلم از برنامه های موفق اخیر هر دانشگاه (مثلاً کرسی آزادفکری، برنامه های میدانی و…) نیز ظرفیتی قابل استفاده برای اعضای قرارگاه در پنجشنبه بازار است.
۷- ارتباطات و سایت
اطلاع رسانی برنامه های قرارگاه و گرفتن بازخورد و مشورت، رساندن تولیدات و محصولات قابل استفاده به دانشگاه ها، و پاسخگویی به سوالات و پیشنهادات اعضای قرارگاه پیرامون بخش های مختلف، و به طور کلی برقراری ارتباط مناسب دوسویه با اعضای قرارگاه، از طریق پیامک، ایمیل و تلفن، و مدیریت شبکه توزیع پستی قرارگاه از وظایف این بخش است.
همچنین سایت قرارگاه شهید باقری به نشانیq-b.ir به انتشار محتواهای تولید شده در قرارگاه، در دو سطح عمومی و ویژه ی اعضا می پردازد.
در پایان، ضمن تأکید بر این نکته که میزان موفقیت قرارگاه منوط به فعال بودن و خود را صاحب خانه دانستن اعضای قرارگاه است، از همه ی اعضای قرارگاه شهید باقری خواهشمندیم ضمن دعای خیر برای به نتیجه مناسب و مرضی حضرت حق رسیدن این حرکت در بسیج دانشجویی، با نظرات شان در ابتدای کار و در اثنای آن، ستاد قرارگاه را در انجام فعالیت ها راهنمایی کنند.
انشاءالله از طرفی بتوانیم در این سال تحصیلی مهم که مسیر چند سال آینده ی نظام اسلامی در آن رقم می خورد، با همفکری و همیاری وظایف مان را به درستی انجام دهیم، و از طرف دیگر بنیان یک کار خوب و ماندگار را در شجره طیبه بسیج دانشجویی گذاشته باشیم.
و علی الله فلیتوکل المومنون
معرفی اجمالی قرارگاه شهید باقری بسیج دانشجویی (حجم: ۱۱۰٫۸
آدرس قرارگاه در اینترنت